Wiele razy w historii teatru zdarzyło mi się spotkać z prawdziwymi indywidualnościami, z fantastycznymi osobami.

Grechuta sam do mnie przyszedł. No, nie sam, bo z Pawluśkiewiczem. Napisali już część muzyki do Witkacego i przyszli, żeby z tego coś zrobić.

Wtedy właśnie wymyśliłem „Szaloną lokomotywę”. Widowisko, w którym obsadziłem Marka Grechutę w głównej roli. On był takim pięknym chłopcem o anielskim, aksamitnym głosie. Wszystkie panie się w nim kochały, niezależnie od wieku. Dałem mu więc przewrotnie rolę diabła Belzebuba.

Diablicą Hildą była Maryla Rodowicz. Mieliśmy komfortową sytuację, bo mogliśmy wybierać najlepszych z całej Polski. Nie sądzę, żeby nawet dzisiaj udało się znaleźć kogoś, kto mógłby konkurować z Marylą.

Nie mówię tu tylko o możliwościach aparatu wokalnego, ale w ogóle. O tak zwanym wyrazie artystycznym. Jan Kanty Pawluśkiewicz zorganizował dużą orkiestrę i osobiście nią dyrygował.

Szalona lokomotywa

Szalona lokomotywa


Na podstawie tekstu Stanisława Ignacego Witkiewicza.

miejsce premiery: Teatr STU, Kraków
data premiery: 17 sierpnia 1977
reżyseria: Krzysztof Jasiński
inscenizacja: Krzysztof Jasiński
scenariusz: Marek Grechuta, Krzysztof Jasiński
muzyka: Marek Grechuta, Jan Kanty Pawluśkiewicz
scenografia: Michail Czernaew
choreografia: Anatol Kocyłowski
kierownictwo muzyczne: Jan Kanty Pawluśkiewicz

Marek Grechuta

Marek Grechuta (ur. 10 grudnia 1945 w Zamościu, zm. 9 października 2006 w Krakowie) – polski piosenkarz, poeta, kompozytor i malarz, z wykształcenia architekt. Interesował się także rzeźbą i filozofią.

Uznawany za najważniejszego przedstawiciela polskiej poezji śpiewanej, wykorzystywał często elementy rocka, jazz-rocka i rocka progresywnego, szczególnie w początkowym okresie twórczości. 

Albumy studyjne:
Marek Grechuta & Anawa (1970)
Korowód (1971)
Droga za widnokres (1972)
Magia obłoków (1974)
Szalona lokomotywa (1977)
Pieśni Marka Grechuty do słów Tadeusza Nowaka (1979)
Śpiewające obrazy (1981)
W malinowym chruśniaku (1984)
Wiosna – ach to ty (1987)
Krajobraz pełen nadziei (1989)
Piosenki dla dzieci i rodziców (1991)
Dziesięć ważnych słów (1994)
Niezwykłe miejsca (2003)

Maryla Rodowicz

Maryla Rodowicz (ur. 8 grudnia 1945 w Zielonej Górze) – polska piosenkarka, głównie muzyki pop, ale także pop-rock i folk rock.

Wybrana dyskografia:

Żyj mój świecie (1970)
Wyznanie (1972)
Rok (1974)
Sing-Sing (1976)
Wsiąść do pociągu (1978)
Cyrk nocą (1979)
Święty spokój (1982)
Był sobie król (1984)
Gejsza nocy (1984)
Polska Madonna (1987)
Full (1991)
Absolutnie nic (1992)
Marysia Biesiadna (1994)
Złota Maryla (1995)
Tribute to Agnieszka Osiecka. Łatwopalni (1997)
Przed zakrętem (1998)
Karnawał 2000 (1999)
Niebieska Maryla (2000)
12 Najpiękniejszych kolęd (2001)
Życie ładna rzecz (2002)
Maryla i przyjaciele (2003)
Kochać (2005)
Jest Cudnie (2008)

Jan Kanty Pawluśkiewicz

Jan Kanty Pawluśkiewicz (ur. 13 października 1942 w Nowym Targu) – kompozytor piosenek, muzyki teatralnej i filmowej.

Wybrana dyskografia:

1993 – Nieszpory Ludźmierskie - rejestracja koncertu z kościoła oo. augustianów w Krakowie 2 października 1992
1994 – Harfy Papuszy
1998 – Amat vita
2005 – Przez tę ziemię przeszedł Pan
2009 – Radość Miłosierdzia

Pomoc

Do sprawnego poruszania się po reportażu konieczne jest sterowanie klawiaturą lub myszką.

Gdy używasz klawiatury:
Tekst przewija się za pomocą strzałek góra-dół.
Slajdy przewijają się za pomocą strzałek w bok.

Gdy używasz myszki:
Tekst przewija się podczas scrollowania. Do następnego slajdu przechodzi się po dodatkowym przewinięciu lub po naciśnięciu klawisza „Czytaj Dalej”.

W trakcje trwania reportażu pojawiają się multimedia.
Dźwięk można wyłączyć i włączyć poprzez przycisk głośnika w prawym górnym rogu: Wyłącz/włącz dźwięk.

Na slajdach pojawiają się również opisy biograficzne w postaci małych, okrągłych zdjęć, umieszczonych z prawej strony ekranu. Opisy rozwijają się po kliknięciu w zdjęcie. Wychodzi się z nich za pomocą klawisza: Esc lub przez kliknięcie poza obszar tekstu.